4 februarie 2024

SNPAP Târgu Ocna a găzduit prima serie a Taberei de învățare

0 Comentarii


În perioada 15.01-19.01.2024 Școala Națională de Pregătire a Agenților de Penitenciare „Constantin Brâncoveanu” Târgu Ocna a găzduit prima serie de elevi participanți la „Tabăra de învățare”, activitate organizată în cadrul proiectului Correctional, finanțat prin Mecanismul Financiar Norvegian 2014-2021, Programul „Justiție”.

    La această activitate au participat 97 de elevi din cadrul liceelor din județul Bacău, care s-au arătat interesați de obiectivele taberei, ce  au vizat atât familiarizarea cu oportunitățile de carieră din sistemul penitenciar, cât și dezvoltarea personală și de îmbunătățire a abilităților sociale.
    Prima zi a taberei a debutat luni, 15.01.2024, cu sosirea elevilor la școala noastră, urmată de prezentarea regulamentului taberei, a instrucțiunilor privind sănătatea și securitatea în muncă și comportarea în cazul situațiilor de urgență. Participanților le-a fost prezentat, de asemenea, orarul taberei, fiind îndemnați, de către organizatori, să socializeze pentru a se cunoaște mai bine și pentru a se putea bucura de caracterul interactiv al activităților.
Ziua de marți, 16.01.2024, a început cu deschiderea oficială  a taberei prin mesajul transmis on-line de către directorul general adjunct al Administrației Naționale a Penitenciarelor, domnul comisar șef de poliție penitenciară Claudiu ROMÂNU, care le-a urat bun venit elevilor participanți la „Tabăra de învățare”, asigurându-i că această experiență îi va ajuta să își creioneze o imagine adevărată despre sistemul penitenciar românesc și să-și contureze mai clar opțiunile pentru domeniile spre care se vor îndrepta după absolvirea liceului.
    În continuare, elevilor le-au fost prezentat orarul activităților stabilite pentru următoarele 3 zile, urmate de vizionarea filmului „Carte deschisă”, film în care sunt evidențiate principalele activități desfășurate de către elevii școlii noastre. Ulterior, aceștia au avut ocazia de a vizita școala, respectiv sălile de curs, simulatorul de specialitate, cabinetul de cunoaștere a armamentului, sălile de e-learning, sala de consiliu, pavilionul de cazare, cantina pentru servirea mesei și terenul de fotbal în aer liber.
    În perioada 16-19 ianuarie, cei 97 de elevi din cadrul liceelor din județul Bacău au făcut cunoștință cu aspectele profesiei de polițist de penitenciare și au beneficiat de informații referitoare aspecte juridice din viața cotidiană, la consumul de droguri și de alcool, la traficul de persoane, la doping, au învățat măsuri de prim ajutor, au luat participat la prezentarea tehnicii de luptă și de intervenție specifice poliției penitenciare  și au luat parte la antrenamente de autoapărare și activități interesante de dezvoltare personală, informații prețioase ce le vor folosi în viața cotidiană.
    În realizarea activităților propuse, școala noastră a beneficiat, pe lângă contribuția personalului didactic propriu, și de sprijinul specialiștilor din cadrul Agenției Naționale Antidrog - Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Bacău și a specialiștilor din cadrul Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane Centrul Regional Bacău. Activitățile de acordare a  primului ajutor au fost realizate în colaborare cu doamna jurist Lăcrămioara BOZ, specialist situații de urgență, prim ajutor și apelare 112.
    „Tabăra de învățare” a cuprins, pe lângă participarea la activitățile de învățare, și activități informale în cadrul cărora elevii au avut posibilitatea să socializeze, să se cunoască mai bine și să lege prietenii.
Încheierea taberei s-a realizat în data de 19 ianuarie, când personalul implicat în organizarea și desfășurarea taberei s-a întâlnit cu elevii participanți pentru a face schimb de impresii, pentru a-și exprima recunoștința pentru timpul petrecut împreună și pentru amintirile construite în această perioadă.
    Tabere similare au fost organizate și de către Penitenciarul Timișoara, Penitenciarul Arad, Penitenciarul Aiud și Penitenciarul București Jilava.

0 Comentarii:

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Trimiteți un comentariu