30 iunie 2024

eTwinning și Europa sărbătorite printr-un proiect de protejare a păsărilor și arborilor la Bacău

0 Comentarii


Joi 9 mai 2024 terenul de sport al Liceului Tehnologic “Dumitru Mangeron” din Bacău a devenit neîncăpător pentru mulțimea de elevi care s-a apucat să creeze din capace PET mozaicuri multicolore. Ziua Europei și Ziua eTwinning au căpătat reprezentare în covorașele de 9 metri pătrați creat de fiecare echipă pe tema protejării păsărilor și arborilor. Cele mai bune creații au fost răsplătite cu premii asigurate de Direcția Silvică Bacău și Asociația Vernal.

”Copiii și-au exprimat cu ușurință gândurile lor legate de protejarea păsărilor și arborilor. Au reușit să abstractizeze într-un mod creativ multe concepte diferite, realizând creații unitare. Lucrările lor arată cât de mult se gândesc la protejarea mediului și arată că-și pot pune ideile în practică și prin dezvoltarea de proiecte de parteneriat școlar eTwinning, într-o Europă unită”, a precizat domna profesor Dumea Nela, inițiatoarea și coordonatoarea proiectului.

Cele mai frumoase lucrări au fost cele create de elevii de la școlile gimnaziale: ”Spiru Haret”, ”Alexandru Ioan Cuza”, ”Miron Costin”, ”Domnița Maria”, de la liceele din oraș (Pedagogic, Karpen, Sportiv) dar și din Onești (sportivii de la ”Nadia Comăneci”), care au și fost premiate.

”In urma acestei competiții județene s-au colectat 220 kg de capace PET și au fost reciclate circa 150.000  de PET-uri. Sunt niște cifre impresionante, ținând cont că aceste PET-uri erau fabricate înainte ca programul ”Returo” inițiat de Guvernul României să înceapă. Mediul nu a mai fost încărcat cu acest volum copleșitor de PET-uri, copiii au fost bucuroși că s-au putut exprima public în modalitate artistică și că acest efort a fost apreciat la nivelul comunității”, a mai precizat doamna coordonator de proiect.

Evaluarea și ierahizarea lucrărilor a fost făcută de o echipă condusă de directorul Palatului Copiilor Bacău (prof. Bejenaru Vasile-Ciprian), alături de reprezentanți ai Direcției Silvice Bacău (ing. Titianu Adrian-Vasile), Agenția de Protecția Mediului Bacău (ing. Maria Ionos), Apele Române ”Siret” Bacău (doamna Cernat Georgiana).

Concursul județean ”PET CAP – Creativitate de Ziua Păsărilor și Arborilor” face parte din proiectul național de ecologie și protecția mediului ”Eco-reporteri în acțiune”, ajuns la ediția a XI-a. Proiectul este inițiat și coordonat de Palatul Copiilor Bacău iar Liceul Tehnologic ”Dumitru Mangeron” are calitatea partener. Proiectul face parte din Calendarul Activităților Educaționale Naționale al Ministerului Educației pe anul 2024 (nefinanțat), la poziția 9.

Acțiunea eTwinning se adresează tuturor şcolilor din învăţământul preuniversitar, fiind un program pentru profesori, elevi și pentru întreaga comunitate. A fost lansat în anul 2005 drept componentă fundamentală a programului eLearning al Comisiei Europene iar din anul 2014 a devenit parte integrantă a programului Erasmus+.

0 Comentarii:

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Trimiteți un comentariu