De-a lungul şi de-a latul pământului nostru cel românesc, alături de tradiţii şi obiceiuri moştenite din străbuni circulă o mândreţe de superstiţii legate de Crăciun, una dintre cele mai îndrăgite şi aşteptate sărbători ale anului. Credem sau nu în ele, le respectăm sau le tratăm cu nepăsare, le încălcăm sau ne ghidăm gesturile în funcţie de ele, nimeni nu poate să nege că nu aduc un strop de magie şi necunoscut în viaţa noastră.
Vă invităm aşadar să facem o trecere în revistă a celor mai cunoscute superstiţii româneşti legate de minunata sărbătoare a Crăciunului:
1) Spălarea trupului de Crăciun.
Spălarea trupului în ziua de Crăciun înseamnă că vei fi curată tot timpul anului care urmează, iar trupul tău va fi ferit de boli de piele, de pete sau de bube până la sărbătoarea următoare. În apa în care te scalzi se spune că este bine să pui o nucă pentru sănătate şi o monedă de argint pentru prosperitate şi pentru curăţirea sufletului.
2) Punerea unui pieptene sub pernă de către fetele nemăritate
Tot în prima zi de Crăciun, după scăldat, fetele nemăritate trebuie să-şi pună sub pernă un pieptene nou-nouţ pentru a-l vedea în vis pe cel hărăzit.
3) Încălţămintea nu trebuie înnoită în ziua de Crăciun
Încălţămintea poate fi înnoita în orice zi a anului, însă nu în cea de Crăciun căci astfel atragi asupra ta ghinionul şi neşansă.
4) De Crăciun trebuie să dăruieşti celor dragi ca să ai un an plin de belşug
Dacă în ziua de Crăciun nu dăruieşti nimic celor dragi, se spune că o să ai un an greu din punct de vedere financiar (atenţie, nici nu se dă nimic cu împrumut). Pentru a nu fi dator anul următor, se spune că până în ajunul Crăciunului este bine să pui la locul lor toate lucrurile pe care le-ai dat cu împrumut în timpul anului.
5) În ajunul Crăciunului, animalele vorbesc şi apa se transformă în vin
O altă superstiţie românească spune că în ajunul Crăciunului Dumnezeu dezleagă graiul animalelor şi transformă apa în vin, însă omului îi este interzis să asculte ceea ce spun acestea dacă doreşte să nu îl urmărească ghinionul pentru tot restul vieţii sale sau să li se întunece minţile.
6) Omorârea unei broaşte de Crăciun este mare păcat
Pe de altă parte, omorârea unei broaşte în această zi sfântă este considerat a fi un mare păcat căci broasca este unul dintre animalele protejate de Maica Domnului, vestind celorlalte animale naşterea Domnului.
7) De Crăciun nu se face curat
Nu se face curăţenie, nu se dă gunoiul afară din casă în prima zi de Crăciun; pentru ca să le meargă bine în casă, fetele tinere mătură podeaua în ziua de ajun dinspre pragul uşii înspre răsărit.
8 ) De Crăciun nu se închide uşa cu zăvorul
Nu se închide uşa cu zăvorul în ziua de Crăciun dacă nu vrei să alungi cu propriile mâini norocul din casă.
Sursa: www.garbo.ro
24 decembrie 2009
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
0 Comentarii:
Trimiteți un comentariu