1 noiembrie 2018

O sansa pentru viata in comunitate

0 Comentarii
Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Bacău (D.G.A.S.P.C.) va depune spre finanţare, în perioada următoare, conform calendarului granturilor, patru noi proiecte care propun alternative pentru persoanele cu dizabilităţi dar şi pentru copiii instituţionalizaţi.  Trei dintre cererile de finanţare sunt în cadrul Programului de Interes Naţional «Înfiinţarea de servicii sociale de tip centre de zi, centre respiro/centre de criză şi locuinţe protejate în vederea dezinstituţionalizării persoanelor cu dizabilităţi aflate în instituţii de tip vechi şi pentru prevenirea instituţionalizării persoanelor cu dizabilităţi din comunitate» şi au ca obiectiv construirea de locuinţe protejate şi a unor centre de zi în comunele Plopana şi Sarata dar şi în municipiul Bacău.
Astfel, vor fi construite, dotate şi amenajate 2 locuinţe protejate în comuna Plopana, cu o capacitate de 6 locuri pentru 12 persoane cu dizabilităţi instituţionalizate aflate în Centrul de Recuperare şi Reabilitare a Persoanei cu Handicap Ungureni (C.R.R.P.H.). Pentru persoanele adulte cu dizabilităţi dezinstituţionalizate din Centrul Ungureni și pentru persoanele adulte cu dizabilităţi din comunitate va fi dotat şi amenajat un centru de zi, cu o capacitate de 40 de locuri. Prin înfiinţarea acestor centre, capacitatea C.R.R.P.H. Ungureni va fi redusă la maximum 50 de locuri, în egală măsură, accentul fiind pus şi pe dezvoltarea măsurilor de prevenire a instituţionalizării.
Tot pentru persoanele cu dizabilităţi aflate în Centrul de la Ungureni şi a celor provenind din Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică Dărmăneşti vor fi construite şi în comuna Sarata 3 locuinţe protejate cu o capacitate de 6 locuri pentru 18 persoane. În comună va fi reabilitată şi amenajată şi o clădire existentă unde va funcţiona un centru de zi pentru persoanele cu dizabilităţi.
Şi în municipiul Bacău va fi înfiinţat un Centru de tip respiro pentru persoanele cu dizabilităţi, scopul acestuia fiind de a preveni instituţionalizarea persoanelor cu dizabilităţi şi de a îmbunătăţi calitatea vieţii acestora. Centrul, cu o capacitate de 8 locuri va fi construit în municipiul Bacău, str. Aleea Ghioceilor, nr. 4, în apropierea clădirii Centrului de servicii sociale «Ghiocelul» şi va furniza servicii de îngrijire şi asistenţă persoanelor cu dizabilităţi aflate în îngrijirea familiei, 24 de ore din 24, pentru o perioadă de maxim 60 de zile pe an, ajutorul specializat fiind oferit de către un asistent personal sau un asistent personal profesionist.
Al patrulea proiect care va fi depus spre finanţare, «TEAM-UP: Progres în calitatea îngrijirii alternative a copiilor», va fi realizat de Autoriatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie, în parteneriat cu direcţiile generale de asistenţă socială şi protecţia copilului şi se referă la «Reducerea numărului de copii şi tineri plasaţi în instituţii, prin consolidarea reţelei de asistenţi maternali».
La nivelul judeţului Bacău proiectul presupune 2 componente respectiv rambursarea cheltuielilor angajate în perioada 2014-2018, cu plata drepturilor salariale ale asistenţilor maternali profesionişti ai D.G.A.S.P.C. Bacau dar şi finanţarea activităţilor care privesc îmbunătăţirea nivelului de competenţe ale asistenţilor maternali profesionişti şi a personalului specializat. Practic, proiectul prevede asigurarea salariilor asistenţilor maternali care vor fi angajaţi în perioada 2019-2023 şi formarea tuturor asistenţilor maternali. D.G.A.S.P.C. Bacău estimează pentru perioada 2019-2023 recrutarea, pregătirea şi angajarea unui număr de 105 de asistenţi maternali profesionişti, cheltuielile fiind asigurate din proiect.

0 Comentarii:

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Trimiteți un comentariu