27 septembrie 2019

Proiectele Erasmus+ la Palatul Copiilor Bacău – o realitate la prezentul continuu

0 Comentarii
Din statisticile realizate de ANPCDEFP, organismul prin care Comisia Europeană derulează programele Erasmus+ în România rezultă că doar 7-10 % din școlile românești reușesc să câștige granturi europen pe aceste linii de finanțare. In anul școlar 2019-2020 însă, în Palatul Copiilor Bacău se derulează trei parteneriate strategice Erasmus+: două aprobate în sesiunea 2018 și unul proaspăt aprobat în sesiunea 2019.
”Elevii care frecventează cercurile școlii noastre au posibilitatea să dobândească atât abilități și competențe de utilizare a limbii engleze cât și de altă natură, în funcție de tema proiectului. Dezvoltarea competențelor se realizează în context european, nonformal, aceștia participând atât la activitățile locale organizate de profesorii școlii cât și la mobilitățile externe ce se efectuează periodic la școlile partenere de proiect. În plus, în această lună finalizăm și un proiect de mobilitate în domeniul educației școlare, proiect prin care timp de un an, un număr important de cadre didactice din instituția noastră de învățământ au beneficiat de formare profesională în străinătate” ne-a relatat d-na Dumea Nela, director al instituției și coordonator al proiectelor Erasmus+ din Palatul Copiilor Bacău.
Un grup de cinci elevi și trei cadre didactice au luat parte în perioada 16-20 septembrie 2019 la activitățile de predare-învățare care au avut loc la scoala Wilhelm Kaisen Oberschule din Bremen, Germania în cadrul proiectului intitulat ”European patterns. Migration of birds and people”. În perioada 3-7 octombrie 2019 alți 7 elevi, însoțiți de două cadre didactice vor participa la activități instructiv-educative organizate de liceul ”E. Medi” din Leonforte, Italia în cadrul proiectului ”We can not change the whole world but we can at least make the change”. Cel mai nou proiect Erasmus+ aprobat pentru Palatul Copiilor Bacău poartă numele ”Intercultural awareness by photography”. În cadrul acestui parteneriat, timp de doi ani, școli din România, Cipru, Turcia, Italia și Polonia vor desfășura activități de conștientizare interculturală în echipă europeană folosind ca instrument de lucru... fotografia. Prima întâlnire de proiect se va organiza în luna noiembrie a acestui an de către coordonatorul proiectului, Liceul Kokkinochorion Foti Pitta din Cipru. Palatul Copiilor Bacău va trimite la activități o echipă formată din cinci elevi și două cadre didactice.
Prin parteneriatele strategice pe care le derulăm în școala noastră elevii și profesorii dobândesc abilități lingvistice deosebite dar au și șansa de a cunoaște alte sisteme de învățământ, de a experimenta învățarea efectuată în alte contexte, cu metode diferite, de a-și lărgi cercul de prieteni și de a realiza colaborări strânse cu colegii lor de peste hotare. Fiecare organizator de întâlnire se străduiește să realizeze obiectivele didactice prevăzute în proiect dar în același timp prezinte și multe aspecte culturale, de tradiții și obiceiuri ale locului în așa fel încât învățarea să fie plăcută, interesantă și completă. Din acest motiv este o așa de mare concurență pentru obținerea acestor granturi an de an, deși munca din spatele derulării unui astfel de proiect este una apreciabilă.
Erasmus+ este o poveste de succes ce sperăm că va dăinui peste ani și va continua să aducă multe bucurii și satisfacții de învățare elevilor și profesorilor acestora. Pentru că lumea se transformă prin învățare, iar un om învățat este adesea un om mai bun. Societatea noastră are nevoie de oameni buni mai mult ca oricând. Deci, Go Erasmus+ la Palatul Copiilor Bacău!


Spune NU vânătorii neconditionate de ursi!

0 Comentarii
În urmă cu trei zile, Senatul a aprobat un proiect legislativ care prevede scoaterea ursului din lista speciilor strict protejate și includerea în lista speciilor care pot fi vânate „la liber”.

Pe lângă consecințele devastatoare pe care le va avea asupra populației de urs, eliminarea în masă a acestor animale nu va putea rezolva în mod real problema conflictelor om-urs. Aceasta se rezolvă prin măsuri eficiente de prevenție, aplicate consistent la nivel național, ceea ce nu s-a întâmplat niciodată în România.

Dar încă nu e prea târziu să oprim această prevedere! Alătură-te celor aproximativ 6.000 de români care au semnat deja petiția noastră și cere parlamentarilor din Camera Deputaților să respingă proiectul de lege.

Campania “28 Septembrie 2019 SOS – Ambrozia”

0 Comentarii
Conducerea Agenției Naționale pentru Protecția Mediului, reprezentată de dl. Viorel TOMA - Președinte și de dl. Radu Tiberiu ROCA - Vicepreședinte, a propus ziua de 28 septembrie 2019 o zi a mișcării civice pentru mediu și sănătate cu implicare națională, când, într-o singură zi, prin efort comun, curățăm țara de AMBROZIE.

Acest demers este inițiat ca urmare a răspândirii exagerate, atât la nivel județean cât și la nivel național, a ambroziei precum și a numeroaselor sesizări din partea cetățenilor care fac alergie la această plantă, lucru de altfel confirmat și de medicii alergologi prin numărul crescut de pacienți cu simptome de alergie la această plantă.

Campania se va derula la nivel național și are drept scop combaterea plantei invazive Ambrosia Artemisiifolia - Iarba pârloagelor, pentru a preveni răspândirea polenului până la sfârșitul lunii octombrie, cât și pentru reducerea rezervei de semințe pentru următorii ani.
Pentru susținerea acestui demers, APM Bacău a transmis către toate unitățile administrativ-teritoriale din județul Bacău și către Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România – Secția Drumuri Naționale Bacău invitația de mobilizare  a comunităților pentru desfășurarea de acțiuni de cosire pe domeniile publice aflate în administrare, aliniamente drumuri naționale și locale, precum și pe domeniile private (în curți și grădini).

În județul Bacău, unitățile implicate vor raporta în data de 30 septembrie 2019 la APM Bacău cantitățile colectate și suprafețele curățate.
APM Bacău va raporta în data de 02 octombrie 2019 la ANPM cantitățile colectate și suprafețele curățate pe fiecare județ, pentru a se putea realiza centralizarea rezultatelor pe plan național.

Google implineste 21 de ani

0 Comentarii
Motorul de căutare Google împlinește vineri 21 de ani si marchează aniversarea printr-un logo special în care este menționată „data de naștere”: 27 septembrie 1998. 
Google a fost înfiinţat de Larry Page şi Sergey Brin, doi americani care s-au cunoscut în 1995 pe băncile Universităţii Stanford. Motorul de căutare Google a apărut la 9 ani de la înființarea World Wide Web, internetul modern, care a împlinit și el anul acesta, în martie, trei decenii. 
De-a lungul celor 21 de ani, în plus faţă de motorul de căutare, Google s-a diversificat, propunând utilizatorilor mai multe instrumente practice, aplicații, servicii, gadgeturi.

În prezent, Google are peste 50.000 de angajaţi, dintre care cei mai mulţi lucrează la sediul general al companiei, aflat în California. Compania face parte din grupul Alphabet.
Sursa: www.digi42.ro

26 septembrie 2019

Vizita unui ofiter al Jandarmeriei Regale Iordaniene la Bacau

0 Comentarii
Cele două unități de jandarmi bacauane, în cadrul Programului de schimb implementat de Agenția Uniunii Europene pentru Formare în Materie de Aplicare a Legii (CEPOL), au primit vizita domnului căpitan Daher AL HANIFE din cadrul Jandarmeriei Regale Iordaniene - Structura de Acțiuni și Operațiuni Speciale care a venit însoțit de sublocotenent Bujor Dragoș din cadrul Centrului de Perfecționare a Pregătirii Cadrelor Jandarmi Gheorgheni.
Activitatea a început cu primirea invitaților de către comenzile unităților, urmată de prezentarea sediilor și a principalelor misiuni specifice.
În cadrul vizitei de documentare și schimb de experiență, musafirii noștri au asistat la un exercițiu demonstrativ cu tema “Atac armat asupra transportului special care tranzitează zona de responsabilitate, pe timpul opririi la stația pentru alimentare cu carburant” și au participat la o ședință de tragere specifică structurilor de Intervenție Antiteroristă și Acțiuni Speciale.

Florin Chilian - PlanSuRasul - Lansare album

0 Comentarii
In data de 12 noiembrie la Filarmonica ”Mihail Jora” va avea loc lansare albumului ''PlanSuRasul '' al lui Florin Chilian.
Invitat de poveste, pe scena: Domnul Aurel Mitran.
Noul album PlanSuRasul poate fi achizitionat de aici: https://www.libris.ro/librarie-online?fsv_77564=Florin+Chilian

Spectacolul ''Lacul Lebedelor'' revine la Bacau

0 Comentarii
După o absență de 7 ani , Teatrul Academic Municipal de Opera si Ballet din KIEV revine in ROMANIA cu cele mai celebre titluri de ballet :LACUL LEBEDELOR si SPARGATORUL DE NUCI

Biletele sunt disponibile si pe --> http://bit.ly/2KqXgLE

Pentru iubitorii dansului clasic, anul artistic 2019 în Romania începe cu un eveniment irezistibil: cele mai celebre balete al tuturor timpurilor, interpretat de o companie-fanion a legendarei şcoli de balet ruso-ucrainene.

In perioada noiembrie/decembrie 2019 pe scena Teatrului National din Bucuresti, Operei Naţionale Române din Timişoara, Iasi , Cluj si in alte orase a Romaniei ,artiştii Teatrului Municipal de Operă şi Balet din Kiev, reuniţi în cea mai valoroasă formulă coregrafică a instituţiei, vor dansa baletul „Lacul lebedelor” si ‚’’ Spargatorul de nuci ‚’’ pe muzica lui Piotr Ilici Ceaikovski.

Evenimentul este realizat de Ticket Store Romania si Colossart Production din Elveţia, instituţie care se ocupă, de peste 15 ani, cu organizarea şi promovarea unor evenimente artistice de anvergură, deopotrivă în estul şi în vestul Europei.

Spectacolele sunt realizate de coregraful Valerii Kovtun, după coregrafia clasică a lui Marius Petipa. Luxuriantă, producţia aduce pe scenă aproape 40 de balerini, în costume spectaculoase. Solişti ai spectacolului vor fi prim-balerinii Olga Golitsa, Oxana Bondarenko (Odette/Odile) şi Denis Nedak, Fedir Zarodyschev (Siegfried).

Acesta ajunge la Bacau in data de 27 noiembrie la Teatrul de Vara.

Zdob si Zdub la Bacău

0 Comentarii
Zdob și Zdub vă invită în TURNEUL NAȚIONAL BESTIARIUM

Maeștrii cross-overului pleacă într-un turneu național ce acoperă 11 orașe. Turneul poartă numele ultimului album lansat de Zdob și Zdub, Bestiarium.
Pentru că la concertele Zdob și Zdub publicul nu vine doar să asculte și să aplaude, se va dansa și se va cânta pe piese de pe noul album, precum și pe piese care au facut istorie în ultimii 20 de ani.
Timp de două decenii trupa Zdob și Zdub contunuă cu succes și originalitate să îmbine diverse genuri muzicale, fiind ași în cross-over muzical și interpretare live profesionistă.

Bilete în PRESALE (preț redus - până pe 30 septembrie)
100 lei - Cat. VIP
70 lei - Cat. 1
50 lei - Cat. 2

Concert 3 Sud Est la Beraria Valhalla

0 Comentarii
Sambata 19 octombrie trupa 𝟑 𝐒𝐮𝐝 𝐄𝐬𝐭 reaprinde ”Focul” în sufletul tău, direct de pe scena Valhalla, într-un concert plin de ”Emoții”. Vino cu toți prietenii tăi să vă distrați ca ”De ziua ta” și să vă simțiți ”Liberi”, la un veritabil "Retro Party", care-ți va trezi "Amintirile" cele mai frumoase.

Concert Akcent in Club The One

0 Comentarii
Vineri, 11 octombrie 2019, de la ora 22.00 Erick's Agency și The ONE #BACĂU te invită alături de Adrian Sînă la un concert Akcent - N-am bani de bilet!

Adrian Sînă duce povestea mai departe și vine cu piesele Akcent clasice la tine în oraș! "N-am bani de bilet" a fost cea mai bine vândută melodie în România, în anul 2002.

Hai și tu la concert!

Rezervări & Informatii: 0748622504
Bilet în avans 35 lei | La intrare 40 lei

Magellan, 500 de ani de la începutul călătoriei în jurul lumii

0 Comentarii
În contextul aniversării a cinci secole de la începutul expediției lui Magellan, Romfilatelia vă invită să descoperiți emisiunea de mărci poștale „Magellan, 500 de ani de la începutul călătoriei în jurul lumii“.
Se estimează că Magellan s-a născut în 1480, într-o familie nobilă a Portugaliei. La vârsta de zece ani a devenit paj pentru regină, înscriindu-se la Școala de Paji a Reginei Leonora. Aici și-a petrecut o mare parte din timp preocupat cu texte despre navigație interplanetară, astronomie și cartografie. Aceste subiecte îi vor servi mai târziu în expediția ce i-a imortalizat numele în istoria navală și universală.
În 1505 se alătură echipajului flotei portugheze în navigarea spre Africa de Est, pasiunea pentru oceanul deschis ducându-l doi ani mai târziu în Malacca. Spiritul său explorator îl îndeamnă să cutreiere lumea, posibil chiar să fi navigat până la Insula Spice, numele comun pentru Insulele Molucca din Indonezia. Când expediția lui Magellan era încă un mugur de speranță, comerțul de mirodenii încuraja navigatorii să străbată mările și oceanele pentru a procura „especeria” (mirodenii în limba spaniolă).
Toate teritoriile de la vest de linia de demarcație de 46˚30W’ aparțin Portugaliei, în timp ce toate teritoriile de la est de linia de demarcație aparțin Spaniei, un rezultat al Tratatului de la Tordesillas, ratificat în 1494, tratatul oferindu-i lui Magellan libertatea de a naviga în pace. A studiat toate diagramele de navigație cunoscute până la el, precum și textele grecești, ajungând la concluzia că toate continentele aparțin unei planete sferice, iar în 1517 revine în Sevilla pentru a-și oferi abilitățile la Curtea Spaniolă, dar îl ademeneau aventura și oceanul, alegând să părăsească uscatul.
Marele explorator a pornit pe 20 septembrie 1519 cu o flotă de cinci nave care a parcurs distanța până în Brazilia ca apoi să urmeze coasta Americii de Sud spre Patagonia. Până în octombrie 1520 a ajuns la ceea ce este acum cunoscut sub numele de Strâmtoarea Magellan. Ajuns pe Insula Homonham din Filipine, în martie 1521, echipajul expediției a întâlnit un obstacol dovedit fatal lui Magellan iar din cauza unei destabilizări de putere între liderul Homonham și un rival, echipajul a fost implicat într-un război pe meleaguri străine. Inițiatorul campaniei de înconjur al lumii, Fernando Magellan, și-a găsit sfârșitul în lupta din 27 aprilie 1521. Expediția a continuat sub conducerea lui Juan Sebastian Elcano, care, împreună cu 18 supraviețuitori și o singură navă, ajunge la Sevilla, pe 9 septembrie 1522.
Călătoria îndrăzneață și ambițioasă în jurul lumii a lui Magellan, inițial parcursă în căutare de bogății și glorie personală, le-a oferit europenilor mult mai mult decât simple condimente din Insula Spice. Chiar dacă pornind din Europa, ruta de la vest la est, prin Strâmtoarea Magellan, fusese deja descoperită și cartografiată, circumnavigarea oferea posibilitatea unei lumi fără limite geografice. Datorită expediției lui Magellan, cunoașterea geografică europeană a înregistrat un salt spectaculos.
Nu numai că a găsit un ocean cu o întindere de neimaginat, până atunci necunoscut pentru europeni, dar a descoperit, de asemenea, că suprafața globului pământesc, regăsită în hărțile elaborate, era mult mai mare decât se credea. În sfârșit, deși în acel punct al istoriei nu se mai susținea că pământul era plat, circumnavigarea de către Magellan a globului a discreditat în mod empiric teoria medievală.
Expediția sa a avut loc în  epoca marilor descoperiri geografice, o perioadă ce a avansat cunoștințele geografice și culturale europene, în care au avut loc ample explorări peste mări generate de încercările de globalizare timpurie, o epocă care a marcat începutul colonialismului și al mercantilismului. Faima pentru tenacitatea și abilitatea sa de navigație a fost evidențiată în prima evaluare a lui Magellan, amintită mai târziu drept „cea mai mare călătorie din era descoperirii”, considerată a fi cea mai importantă călătorie maritimă întreprinsă vreodată.
Pe timbrul cu valoarea nominală de 7 Lei, veți descoperi personalitatea celui mai mare navigator din Epoca marilor descoperiri geografice, Fernando Magellan.
Coliţa nedantelată cu valoarea nominală de 28,50 Lei, ilustrează un fragment din harta lui Ortelius, datată 1589, coasta de vest a Americii de Sud și nava Victoria. Peste corabie, este plasat un glob pământesc stilizat, înconjurat de înscrisul „500 de ani de la începutul călătoriei în jurul lumii”, reprezentând călătoria transglobală a expediției lui Magellan. În partea stânga-sus a coliței este portretul lui Magellan suprapus peste o timonă stilizată.
Strâmtoarea Magellan și Oceanului Pacific îi poartă numele, cel din urmă denumit Marea lui Magellan până în secolul XVIII.

Sursa: www.romfilatelia.ro

25 septembrie 2019

Plăcintele bunicilor

0 Comentarii
Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Bacău, în parteneriat cu Primăria Municipiului Bacău, are plăcerea să vă invite pe data de 1 octombrie, ora 13.00, în Parcul Cancicov din Bacău – zona fântânii arteziene,  la a VII- a ediție a concursului “Plăcintele bunicilor”, eveniment ce marchează "Ziua Internațională dedicată Persoanelor Vârstnice.”

24 septembrie 2019

Ilegalitati depistate de jandarmi pe malul lacului Beresti-Sascut

0 Comentarii
Dumincă, 22.09, în jurul orei 08:00, pe timpul unei acţiuni în cooperare cu lucrători ai Agenţiei Naţionale de Pescuit şi Acvacultură,  jandarmi din cadrul Grupării de Jandarmi Mobile  Bacău s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că cinci  bărbați, aflați pe malul lacului Bereşti-Sascut, deţin unelte destinate pescuitului comercial, respectiv o plasă de pescuit şi o barcă gonflabilă.
În urma verificărilor s-a stabilit că aceștia sunt din localitatea Adjud, judeţul Vrancea, au vârstele cuprinse între 46 și 57 de ani, iar în momentul în care au fost depistați aveau asupra lor o plasă monofilament, cu lungimea de 25 metri și o latime de 1.7 metri şi o cantitatea de peşte care a fost redată mediului natural.
Persoanele în cauză au fost conduse la sediul Postului de Poliție Tătărăști, județul Bacău, în vederea întocmirii documentelor privind fapta susceptibilă săvârşirii infracţiunii prevăzute de O.G. 23 din 2008 privind pescuitul și acvacultura art. 64 lit. k deținerea de plase de pescuit de tip monofilament.

23 septembrie 2019

Miercuri la Botosani Gruparea Bacau asigura masurile de ordine cu ocazia saisprezecimilor Cupei Romaniei

0 Comentarii
Miercuri 25 septembrie 2019, începând cu ora 21:30, Gruparea de Jandarmi Mobilă Bacău va asigura măsurile specifice de ordine și siguranță publică pe timpul desfășurării partidei de fotbal dintre echipele A.F.C. BOTOŞANI –  CFR 1907 CLUJ, partidă programată în cadrul în cadrul  șaisprezecimilor Cupei României la Fotbal şi care se va desfăşura pe Stadionul Municipal de  fotbal  din  localitatea Botoşani.
Gruparea de Jandarmi Mobilă Bacău va asigura în sistem integrat la această partidă măsurile specifice de securitate şi protecţie a participanţilor în cooperare cu Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Botoşani, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Botoşani, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă al Judeţului Botoşani şi Poliţia Locală a municipiului Botoşani.

Forte proaspete la Gruparea de Jandarmi Mobila Bacau

0 Comentarii
In data de 23 septembrie în rândurile  jandarmeriei bacauane au fost primiţi nouă absolvenţi ai Şcolii Militare de Subofiţeri de Jandarmi „Petru Rareş” Fălticeni, care în momentul repartiției au ales să-și facă debutul în meseria de jandarm la Gruparea de Jandarmi Mobilă Bacău.
   Comandantul Grupării de Jandarmi Mobilă Bacău, le-a prezentat noilor colegi istoricul,  misiunile, şi activităţile unităţii şi le-a transmis felicitări, urându-le mult succes în cariera aleasă.
   În perioada următoare, noii colegii  vor urma, sub directa coordonare a tutorilor profesionali, un program de pregătire pe parcursul căruia vor cunoaşte specificul activităţilor şi misiunilor ce revin grupării în zona de competenţă, concomitent cu executarea misiunilor specifice dar şi aspecte privind modul de comunicare în relaţia cu cetăţenii pe timpul misiunilor. 

Let's do it Romania 2019!

0 Comentarii
In fiecare an, Administratia Bazinala de Apa Siret, impreuna cu subunitatile sale, participa voluntar la actiunea Let's do it, Romania!

Anul acesta am fost: 37 persoane la Bacau, 12 la Onesti, 13 in comuna Brusturoasa.
La Bacau am mers pe malul drept al lacului de agrement, un grup de la intrarea pe insula si pana la pod Serbanesti, iar un grup in aval de insula, de la barajul din aval in jos, pe malul Bistritei. S-au adunat 86 de saci a 240 litri.
La Onesti s-a mers pe malul raului Casin. S-au adunat 40 saci.
La Brusturoasa s-a mers pe malul raului Trotus si s-au adunat 28 de saci.
Toti sacii au fost incarcati in camionetele noastre si transportati in locuri special amenajate.

TOTAL judet Bacau: 62 voluntari, 154 saci cu deseuri.















20 septembrie 2019

Salvare urs prins in lat

0 Comentarii
In data de 20 septembrie la ora 12.45  Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Bacău a fost sesizat cu privire la faptul că în localitatea Asău (zona Apa Asău) se află un urs prins în laţ.
La faţa locului au fost trimise efective din cadrul unităţii în vederea asigurării măsurilor specifice de protecţie a cetăţenilor din zonă, împiedicarea pătrunderii unor persoane în apropierea ursului, precum şi pentru izolarea locului.
În acest moment echipe de intervenţie din cadrul administratorului fondului de vânătoare, precum şi ai Direcţiei Sanitar Veterinare Bacău acţionează pentru tranchilizarea animalului şi salvarea acestuia.
Atragem atenția asupra faptului că potrivit legii 407/2006 a vânătorii și protecției fondului cinegetic practicarea vânătorii cu lațul constituie infracțiunea de braconaj, faptă pedepsită cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.
Întrucât prezența ursului este tot mai des semnalată în anumite zone de munte, localități, gospodării, Jandarmeria le transmite cetățenilor o serie de recomandări folositoare pentru a preveni incidentele nedorite și pentru a evita producerea unor situații periculoase:
           În situația în care este semnalată prezența unui urs, vă recomandăm:
- Să vă adăpostiți în locuinţe sau alte spaţii care vă asigură protecţia;
- Să nu vă apropiați de el pentru a face fotografii;
- Să nu îl hrăniți;
- Să nu aruncați cu pietre sau alte obiecte;
- Să faceți zgomot, gălăgia sperie ursul și astfel poate fi ținut la distanță;
- Să nu vă bazați că este suficientă distanță până la urs și să vă  îndepărtați de el;
- Să vă păstrați calmul și să nu fugiți;
Important: Solicitați sprijinul jandarmilor apelând numărul unic pentru apeluri de urgență 112.

Vodafone România va oferi iPhone 11, iPhone 11 Pro și iPhone 11 Pro Max

0 Comentarii
Vodafone România va oferi cele mai noi produse Apple, iPhone 11 Pro și iPhone 11 Pro Max, noua gamă iPhone pro care oferă performanță avansată, precum și noul iPhone 11 cu dual-camera.
Clienții vor putea înregistra precomenzi pentru iPhone 11, iPhone 11 Pro și iPhone 11 Pro Max începând din 20 septembrie pe www.vodafone.ro și în magazinele Vodafone România.

Crucea Rosie Română si Ariston Thermo România dotează 16 scoli, cămine de bătrâni sau centre de recuperare medicală din Bacău cu boilere performante

0 Comentarii
Crucea Roșie Română și Ariston Thermo România continuă și în această toamnă, pentru al doilea an consecutiv, misiunea unică de a aduce confortul chiar și acolo unde acesta pare imposibil de atins. În cadrul acestei acțiuni, aproximativ 2700 de copii și vâstnici din Bacău vor beneficia de acces la apă caldă prin echiparea școlilor și cetrelor de recuperare bătrâni cu boilere performante donate de Ariston Thermo România.
 „Suntem de părere că nimeni nu ar trebui să fie privat de simplul acces la apă caldă menajeră, cu atât mai mult copiii sau vârstnicii. Prin această campanie, împreună cu partenerul nostru Ariston Thermo România ne-am propus să acoperim cât mai mult din nevoia de apă caldă resimțită în prea multe unități de învățământ și centre locative din Bacău”, a declarat dl. Dan-Marcel Babliuc, director filiala Crucea Roșie Bacău.
“Ariston Thermo România își continuă misiunea de a aduce confortul în zonele unde acesta pare imposibil de atins. Alături de Crucea Roșie Română, venim în sprijinul comunităților defavorizate, donând boilere performante care vor face traiul de zi cu zi mai ușor pentru mii de oameni. Ne bucurăm la gândul că, prin contribuția noastră, viața va deveni mai confortabilă pentru mulți semeni nevoiași. Vom continua seria de activități în favoarea comunității având convingerea că este responsabilitatea noastră, a tuturor, să ne implicăm pentru creșterea calității vieții”, a declarat Cătălin Drăguleanu, Country Manager Ariston Thermo România
Un număr de 28 de boilere având capacități între 30 și 100 de litri, vor ajunge la Bacău, în următoarele unități de învățământ și centre locative: “Centrul de reabilitare și recuperare neuropsihică Răcăciuni”, „Școala Primara Valea Mare”, „Centrul de reabilitare și recuperare neuropsihică Pietricica Comănești”, „Centrul de Ingrijire și Asistenta pentru persoane varstnice Rachitoasa”, „Centrul de Reabilitare si recuperare a persoanelor vârstnice cu handicam Ungureni”, „Centrul de servicii sociale pentru copii cu dizabilitati Alexandra Onești”, „Scoala 1 Blagești”, „Școala Ciubotă”, „Școala Buda”, „Școala 1 Valea lui Ion”, „Școala Poiana Negustorului”, „Școala Tirdeni”, „Școala Gimnazială Mihai Eminescu Lespezi”, „Școala Gimnazială Scarlat Longin Dofteana”, „Școala Generala Avramescu Prajești”.
Reprezentanții Ariston și voluntari ai filialei Crucea Roșie Bacău au donat, luni, primele boilere la Centrul de Îngrijire și Asistență pentru persoane vârstnice Răchitoasa. În perioada următoare, celelalte instituții din județ vor beneficia de restul de echipamente.
Pe parcursul campaniei care se desfășoară la nivel național în 2019, Ariston Thermo România va dona boilere electrice performante în peste 20 de județe, către sute de instituții de învățământ, cămine de bătrâni sau centre de recuperare medicală.
Acțiunea companiei pe plan local face parte din inițiativa globală Ariston Comfort Challenge, prin care compania și-a propus să aducă confortul chiar și acolo unde acesta pare greu de atins, iar prima misiune Ariston în acest sens a avut loc chiar în inima Groenlandei, în insula Disko. Astfel, într-un mediu natural extrem a fost construită Ariston Comfort Zone, o casă inovatoare de tip modular, cu scopul de a oferi adăpost echipelor de cercetători de la Universitatea din Copenhaga care studiază an de an schimbările climatice. 

Subsoluri inundate in zona Cora

0 Comentarii
Referitor la informațiile apărute in data de 20.09.2019, în publicația online Ziarul de Bacău sub titlul Umplerea lacului de la Insulă a inundat zeci de subsoluri în zona „Șuruburi”. ABA Siret neagă și refuză să facă verificări fără reclamații oficiale, Administrația Bazinală de Apă Siret dorește să informeze populația că instituția nu a refuzat sub nicio formă efectuarea de verificări, ci a solicitat de la cei care aveau informațiile punerea în legătură cu persoana sau persoanele afectate. Venim cu precizarea, așa cum ne-am exprimat și în convorbirea telefonică purtată cu redactorul publicației, că avem nevoie de contact direct cu persoanele afectate pentru a se putea stabili aria verificărilor și eventualele măsuri. Aceasta nu reprezintă un refuz, în ciuda interpretării tendențioase din articol.
În susținerea celor menționate și pentru operativitate, am contactat ISU Bacău în eventualitatea în care reclamantul sesizase respectiva instituție și tocmai în încercarea de a localiza cu precizie problemele semnalate vag de către reporter. În același timp, o echipă a fost trimisă în zona Milcov pentru investigații.
Nu în ultimul rând, ABA Siret a decis scăderea nivelului în lac cu circa 50 cm și va monitoriza evoluția fenomenului în urma acestei măsuri întreprinse.
Pentru a veni în sprijinul populației, reamintim că în cadrul instituției funcționează un dipecerat non-stop. Persoanele care doresc să sesizeze probleme sau să solicite informații o pot face la numărul de telefon 0234-515466 sau la e-mail dispecer@das.rowater.ro.

19 septembrie 2019

Expozitia Filatelică Română EFIRO 2019, editia a V-a

0 Comentarii
Pentru a sărbători unul din evenimentele de marcă din domeniul filatelic, Romfilatelia introduce în circulație joi, 19 septembrie, emisiunea cu titlul „Expoziția Filatelică Română EFIRO 2019”, ediția a V-a.
Prima dintre edițiile expozițiilor EFIRO (Expoziția Filatelică Română), s-a desfășurat sub înaltul patronaj al regelui Carol al II-lea, în anul 1932 la Palatul Fundației Academiei Române din București (astăzi, Sala Dalles). Expoziția a avut loc între 23-30 noiembrie, fiind cea mai mare expoziție filatelică de până atunci.
Tradiția acestei expoziții a fost reluată abia în anul 1998, când a avut loc a II-a ediție EFIRO organizată la Palatul Parlamentului, urmată de Ediția a III-a, Expoziția Filatelică Națională cu participare internațională EFIRO 2004, care s-a desfășurat la București în perioada celui de al 23-lea Congres al Uniunii Poștale Universale.
Cea de a IV-a ediție, Expoziția Filatelică Mondială EFIRO 2008, s-a desfășurat la Romexpo, București, sub înaltul patronaj al Președinției Românei precum și al Federației Internaționale de Filatelie (FIP) și al Asociației Internaționale a Jurnaliștilor Filatelici (AIJP). Evenimentul a fost dedicat împlinirii a 150 de ani de la emiterea primelor timbre poștale românești Cap de Bour.
Cele trei mărci poștale introduse în circulație cu ocazia celei de-a V-a ediții a Expoziției Filatelice Române EFIRO 2019, reproduc imagini care ilustrează elemente specifice ale filateliei române.
Timbrul cu valoarea nominală de 1,70 Lei, marchează 560 de ani de atestare documentară a Bucureștilor. Pe timbru este reprodusă imaginea din colița dantelată a emisiunii filatelice din 1959, dedicată aniversării a 500 de ani de existență a localității București, reprezentându-l pe domnitorul Vlad Țepeș împreună cu hrisovul (în care este menționată pentru prima dată această așezare) de la 1459.
Una din marile rarități ale filateliei românești este ilustrată într-o grafică deosebită pe timbrul cu valoarea nominală de 3,10 Lei, pe care se regăsește reprodus un plic circulat în 1858 cu francatură multiplă Cap de Bour 27 Parale + 27 Parale, care acompania o trimitere de bani (grop) cu 200 de monede aur (echivalentul a 6300 lei). Plicul a fost expediat de la oficiul poștal Bacău pe 27 octombrie și a ajuns la Iași pe 30 octombrie. 54 Parale reprezenta tariful pentru o scrisoare de până la 2,5 dramuri (aproximativ 8 grame) în a 2-a treaptă de distanță (peste 8 poște, socotite ca 16 ore). Acest plic este o mare raritate și o piesă de top a filateliei clasice românești, fiind unul dintre cele nouă plicuri cu francatură multiplă din emisiunea I Cap de Bour cunoscute la ora actuală. Unul se află într-un muzeu poștal, alte patru au fost în colecția Regelui Carol al II-lea, care a dispărut după 1950, iar restul sunt în colecții private. De asemenea, doar șaisprezece exemplare de 27 Parale cu ștampila BAKEU sunt inventariate, dintre care șapte sunt pe acea scrisoare.
Acest plic a făcut parte din celebra colecție Rothschild. Imaginea timbrului este completată cu un detaliu mărit al francaturii multiple, respectiv al celor două timbre de 27 Parale.
Timbrul cu valoarea nominală de 12 Lei, ilustrând în grafica sa globul pământesc înconjurat de scrisori și de principalele mijloace de transport folosite în sistemul poștal, este dedicat aniversării a 145 de ani de la înființarea Uniunii Poștale Universale (UPU), de la 9 octombrie 1874, la Berna, în Elveția. Uniunea Poștală Universală este o organizație interguvernamentală și agenție specializată din cadrul Organizației Națiunilor Unite, a doua cea mai veche organizație internațională din lume, care are în componența sa 192 de țări membre, formând teritoriul poștal unic pentru schimbul reciproc al trimiterilor poștale. România este membru fondator al Uniunii, fiind semnatara actului de constituire alături de alte 21 de țări.
Emisiunea „Expoziția Filatelică EFIRO 2019”, ediția a V-a este completată de colița nedantelată a emisiunii cu valoarea nominală de 28,50 Lei, care are în prim plan un fragment din prima coliță nedantelată românească, cea a Expoziției EFIRO din anul 1932. Aceasta îl prezintă pe regele Carol al II-lea în ținută festivă, marca poștală fiind anulată cu ștampila specială a expoziției și o ștampilă goarnă roșie.
Pe coliță mai sunt prezentate reproducerile timbrelor din emisiunea filatelică aniversară dedicată evenimentului „75 de ani de la emiterea primei mărci poștale românești”, emisiune lansată la deschiderea Expoziției EFIRO 1932, precum și vinietele și insigna expoziției. Carol al II-lea era cotat în acel moment pe locul trei în lume în privința valorii colecției și era considerat ca unul dintre primii 10 mari filateliști ai timpului său. EFIRO 1932 a adus la București mari colecții și colecționari din străinătate: Louis Goldberg (Belgia), Henry Rosenthal (Franța), Heinrich Birnbach (Germania), dr. Emilio Diena (Italia), Theodor Champion (Franța), Louis Yvert (Franța), Nils Strandell (Suedia), René Poncelet (Belgia), Edwin Müller (Austria), A. Hertsch (Elveția). Am putea afirma că aproape toți „monștrii sacri” ai filateliei europene au participat într-un fel sau altul la acest regal filatelic care s-a numit EFIRO 1932.
Plicul „prima zi” a emisiunii reproduce compoziția grafică a unuia dintre cele două plicuri oficiale cu antetul expoziției EFIRO 1932, francat cu timbrele emisiunii “75 de ani de la emiterea primei mărci poștale românești” și colița emisiunii EFIRO 1932, insigna expoziției și, estompată în fundalul plicului, placheta expoziției EFIRO 1932.

Sursa: www.romfilatelia.ro


A fost finalizata receptia lucrarilor de decolmatare a Lacului de agrement Bacau

0 Comentarii
In data de 19 septembrie 2019, prin procesul verbal nr. 17709/19.09.2019, a fost finalizată recepția la terminarea lucrărilor la obiectivul de investiții Refacerea capacității de tranzitare a acumulării Lac de redresare aval captare acumulare UHE Bacău II, județul Bacău”, în conformitate cu Regulamentul de recepție a lucrărilor de construcții și instalații aferente acestora prevăzut de HG 273/1994 cu modificările și completările ulterioare.
Reamintim că decolmatarea propriu-zisă a fost finalizată în data de 30 august, dată la care instituția noastră a preluat de la antreprenor cuveta lacului, iar începând cu 1 septembrie a fost demarat procesul de refacere a volumului de apă din acumulare. Ulterior, au fost efectuate lucrări adiacente decolmatării efective (dezafectarea drumului și a rampelor de acces, transportul materialului din depozitele intermediare, readucerea la starea inițială a terenului în zona organizării de șantier). Totodată, în urma readucerii lacului la cota inițială, s-a putut verifica atât modul de comportare a amenajării hidrotehnice, cât și faptul că lucrarea și-a atins scopul pentru care a fost proiectată.
Proiectul a constat în excavarea și transportul unei cantități de 460.770 metri cubi de material aluvionar, pentru a asigura funcționarea acumulării la parametrii optimi proiectați inițial. Astfel, se reduc efectele negative asupra mediului și a riveranilor din zonă și se îmbunătățește calitatea apei pentru piscicultură și agrement. Valoarea totală a proiectului este de 13.671.231 lei.

18 septembrie 2019

Spectacolul MAMMA MIA vine la Bacau

0 Comentarii
Musicalul „MAMMA MIA!”, desemnat „Spectacolul anului 2018”, vine în Moldova pe 13 decembrie.
DISTRIBUŢIE:

DONNA – Loredana
SOPHIE – Ana Munteanu
SAM – Cornel Ilie
HARRY – Ernest Fazekas
BILL – Adrian Nour
TANYA – Ioana Sihota
ROSIE – Ecaterina Ladin
SKY – Silviu Mircescu

Baletul „MAMMA MIA!”

Coregraf: Violeta Dincă
Asistent coregrafie: Florin Tănase

Bianca Patrichi (Lisa)
Cristina Danu (Ali)
Vladimir Palamarciuc (Pepper)
Marius Moldovan (Eddie)
Irina Strungăreanu
Izabela Olariu
Silvia Uceanu
Valentina Hainăroșie
Ruxandra Stanciu
Dan Rima
Erik Bubui
Lilian Cărăuș
Alexandru Tofan

Un spectacol în regia lui Răzvan Ioan Dincă.

Dirijor: Daniel Jinga. Scenograf decor: Aleksandar Denic, Petre Țalea. Scenograf costume: Eli Damanakis. Design lumini: Daniel Klinger. Design sunet: Andrew Johnson, Dan Barbu. Design video: Alexandru Boncea, Manuela Marcovici. Traducerea și adaptarea: Ernest Fazekas. Producător muzical: Vlad Vedeș.

Musical interpretat live.

Musicalul „MAMMA MIA!” a fost lansat în 1999 la Londra, în West End și apoi în Statele Unite ale Americii, pe Broadway. Dramaturga Catherine Johnson și producătoarea Judy Craymer au creat acest spectacol inspirându-se din cântecele compuse de Benny Anderson și Bjorn Ulvaeus, foști membri ai formației ABBA. A devenit al 8-lea cel mai longeviv musical de pe Broadway și al 9-lea cel mai longeviv show din toate timpurile, cu 5.124 de reprezentații. În orice zi au loc cel puțin 7 show-uri „MAMMA MIA!", în jurul lumii.

Datorită succesului înregistrat, povestea a fost adaptată pentru marele ecran în 2008, cu actorii Meryl Streep, Amanda Seyfried, Pierce Brosnan, Colin Firth și Stellan Skarsgård în rolurile principale, iar în 2018 a fost lansat și al doilea film, „Mamma Mia 2”.

Sarbatorim 11 ani de Hello Shopping Park!

0 Comentarii
Hello Shopping Park sarbatoreste 11 ani de la inaugurare! Vino sa ne distram impreuna cu #GascaZurli pe 21 septembrie, ora 17:00 in parcarea Hello Shopping Park. Accesul este gratuit. Toamna asta esti zurli!

Evenimentul va avea loc în parcarea exterioara a centrului nostru comercial (Calea Republicii 181, Bacau), incepand cu ora 17:00, dar va recomandam sa va alocați timp suficient pentru drum si parcare.

Accesul este liber pentru toata lumea, iar zona evenimentului se va ocupa in funcție de momentul sosirii. Nu se fac rezervari.