10 mai 2017

Tripla semnificatie in istoria poporului roman

0 Comentarii
Ziua de 9 Mai reprezintă o dată simbol în istoria modernă a poporului român. Printr-o coincidență fericită astăzi sărbătorim Ziua Europei, Proclamarea independenței de stat a României la 9 mai 1877 și Victoria Coaliției Națiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial la 9 mai 1945. 
    Ziua Uniunii Europene nu înseamnă numai data de naștere a proiectului european, ci și o zi a bucuriei de a fi împreună, o zi a voinței de solidaritate, o zi a marii comunități din care fac parte toți cetățenii UE. Orice unitate marchează începutul unui efort comun pentru a realiza lucruri mărețe. Ziua de astăzi, Ziua Europei, este, alături de celelalte simboluri ale Uniunii Europene, semnul unui angajament colectiv transformat într-o mare familie, familia Europei. 
    În pofida amenințărilor și provocărilor cu care se confruntă Uniunea Europeană, semnalele cetățenilor europeni sunt clare. Credința în proiectul european este fermă iar atitudinea oamenilor se îndreaptă într-un singur sens- consolidarea valorilor europene și implicarea lor în viața noastră cotidiană. Fie că vorbim despre solidaritate, grija față de celălalt, democrație și participare activă în viața cetății, toate acestea, cândva deziderate, acum sunt realitate. Iar noi, românii suntem parte din acest angrenaj de acțiuni, simboluri și valori și, cu mândrie ne revendicăm statutul de cetățeni europeni. La mulți ani, Europa! La mulți ani, România!

    La 9 mai 1877, țara nostră își proclama independența de stat. De la tribuna Camerei Deputaților, Mihail Kogălniceanu, ministrul de externe al României la acea dată, ținea un discurs memorabil: ”Suntem independenţi; suntem naţiune de sine stătătoare”. O zi mai târziu, Camera Deputaţilor şi Senatul aveau să consacre în mod oficial noul statut de stat independent al României. Independenţa ţării era astfel proclamată oficial după ce ea fusese invocată cu multe decenii înainte în numeroase documente redactate de către fruntaşii mişcării naţionale din Principatele Române. Acest obiectiv a fost considerat de către elitele politice ca fiind o necesitate, fără de care nu era posibilă modernizarea ţării.
      În 1877, în contextul declarării război Turciei de către Rusia, dornică să îşi ia revanşa după războiul Crimeii (1853-1856), clasa politică românească a înţeles că proclamarea independenţei în Parlament trebuia să fie urmată de consfinţirea acesteia pe câmpul de luptă. 
    Independenţa României avea să fie validată de către Congresul de la Berlin (1878) chiar dacă a trebuit să plătească un preț pe măsură - pierderea celor trei judeţe româneşti din sudul Basarabiei, Cahul, Ismail şi Bolgrad, în favoarea Imperiului rus. Consacrarea internaţională a independenţei României avea să vină de-abia doi ani mai târziu, când Germania, Franţa şi Marea Britanie au transmis, în februarie 1880, o notă identică la Bucureşti prin intermediul reprezentanţilor lor diplomatici, ridicaţi acum la rangul de miniştri plenipotenţiari, în concordanţă cu noul statut internaţional al ţării noastre.   

    Al treilea moment sărbătoresc al zilei de astăzi se referă la Victoria Coaliției Națiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial la 9 mai 1945. Cunoscută și ca Ziua Victoriei, în această zi, acum 72 de ani a fost semnat actul de capitulare necondiționată a Germaniei naziste, ceea ce a pus capăt celui de-al Doilea Război Mondial. S-a încheiat astfel unul dintre cele mai sângeroase momente din istoria omenirii în care bilanțul morților a fost de peste 60 de milioane de oameni, militari și civili. Pentru prima dată, pierderile civile sunt mai mari decât cele militare. Urmările războiului, inclusiv schimbările geopolitice, culturale și economice, au fost fără precedent. 
    Anii care au urmat au fost ani grei, pentru toată Europa, devastată de război, ani în care un continent întreg a fost silit să se reconstruiască, să se ridice din ruine. Europa a reușit, dovadă proiectul european pe care îl sărbătorim astăzi.

0 Comentarii:

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Trimiteți un comentariu