7 iunie 2017

Observatorul Victor Anestin sarbatoreste 1 an de la redeschidere

0 Comentarii
Zilele de 30 și 31 mai 2017 marchează un an de la redeschiderea Observatorului Astronomic ”Victor Anestin”. Seria manifestărilor sărbătorești a debutat cu un moment emoționant, premierea copiilor care au obținut rezultate deosebite la Concursul Național de Astronomie și Astrofizică – Voroneț, 2017. La acest concurs au participat 340 de elevi din clasele 0-12 și 30 de profesori din țară, elevii băcăuani fiind premiați la proba teoretică și cea de susținere a lucrării științifice din cadrul Secțiunii Astronomie și Astrofizică a concursului, probe care au inclus diverse experimente și prezentări ale unor probleme cu un ridicat nivel de complexitate. Cei 10 copii, membri ai Cercului de Astronomie ”Meteor” din Bacău care au obținut rezultate remarcabile la concurs au fost călduros felicitați de vicepreședintele Consiliului Județean Bacău, Silviu Pravăț iar Gabriela Gurău, directorul Observatorului Astronomic le-a înmânat diplomele. De altfel copiii au fost premiați și de către consilierii județeni, în cadrul ultimei ședințe de consiliu. ”Ne mândrim cu faptul că județul Bacău dăruiește în mod constant tineri care excelează în diferite domenii de activitate și care, prin calitățile, cunoștințele și talentul lor, ne onorează cu performanțele obținute. Performanța reprezintă un obiectiv al celor care își doresc rezultate deosebite într-un anumit domeniu, dar și dăruirea celor care gestionează comportamente, care arată calea de urmat spre realizarea aspirațiilor”, a ținut să precizeze președintele Consiliului Județean Bacău, Sorin Brașoveanu.
     Momentului de decernare a premiilor i-a urmat vernisajul expoziției temporare ”Telescoape parțiale” și o serie de prezentări pe teme de astronomie iar de la ora 14.00 s-a desfășurat concursul ”Nume românești pe cer”. 
     Evenimentele au continuat miercuri, 31 mai când, de la ora 11.30 a avut loc un workshop – ”Harta cerului”. Alături de membrii Cercului de Astronomie ”Meteor” din Bacău s-au aflat copiii de la Cercul de Astronomie Bicaz. Aceștia au putut urmări prin telescop soarele iar de la ora 12.00 au fost cu toții invitați să participe la un inedit concurs de desene pe asfalt. Momentul festiv a fost întregit de un spectacol de teatru, muzică populară și ușoară susținut, cu începere de la ora 13.00, de elevi ai Școlii Populare de Artă și Meserii, Bacău. 
     Reamintim că în anul 2016 Consiliul Judeţean Bacău a implementat împreună cu  Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, prin Agenţia pentru Dezvoltare Regională Nord-Est, proiectul „Restaurarea şi Valorificarea Durabilă a Patrimoniului Cultural - Observatorul Astronomic „Victor Anestin” Bacău – selectat în cadrul Programului Operaţional Regional 2007-2013 şi cofinanţat de Uniunea Europeană prin Fondul European de Dezvoltare Regională.
     Prin acest proiect s-a reabilitat clădirea monument istoric. S-au deschis expoziţia permanentă „Universul - de la Pământ la stele” şi expoziţia temporară Astropoezie”, s-a redeschis pentru public sala de planetariu (care începând cu 31 Mai 2016 poartă numele astronomului Matei Alexescu). Planetariul a fost dotat cu proiectoare digitale care oferă vizitatorilor show-uri fulldome cu imagine de mare claritate. Prin intermediul tehnologiei digitale de proiecţie vizitatorul poate călători în orice punct din Univers. 
     S-au deschis cinci centre de informare, care completează expoziţia permanentă. De asemenea, s-a deschis pentru public un punct de observaţii astronomice, dotat cu telescop performant şi cupolă mobilă, iar terasa clădirii este dotată cu 2 binocluri care permit vizitatorilor să admire panorama oraşului şi să observe principalele obiective ale municipiului Bacău şi din împrejurimile acestuia.

0 Comentarii:

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Trimiteți un comentariu